A tortát a Restaurant Dayes piknikünkre csináltam először és már most biztos vagyok benne, hogy nem utoljára. Annyira isteni lett, hogy ez bekerül a kedvenceim közé. A receptet a Good Food magazinban találtam, de néhány dolgot józan ész alapján megváltoztattam. Pl.: 200g fagyasztott málna helyett az egész zacskót felhasználtam illetve a mázat is máshogy készítettem el. Lássuk mi a titka!
Tészta
20-22 cm-es tortaforma, 450g liszt, 2 tk. sütőpor, 2 tk fahéj, 1tk mézeskalács fűszerkeverék, 2 tk gyömbér, csipet só, 250g puha vaj, 280g cukor, 5 nagy tojás
Töltelék és máz
500g málna(mélyhűtött vagy friss), málnalekvár ízlés szerint, 200g fehércsoki, 175g puha vaj, 175g porcukor, 2 ek tejföl
Előre szólok, hogy ennek a tortának az elkészítése elég komplex....akinek nincs sok türelme az inkább neki se kezdjen. Először a tésztát állítom össze, melyhez a puha vajat a cukorral krémesre keverem majd egyenként hozzáadom a tojásokat és végül a fűszerekkel és sütőporral elkevert lisztet is beleszitálom. A sütőt légkeverésesen 140, sima fokozaton 160 fokra előmelegítem, a tortaformát kibélelem sütőpapírral és a tészta harmadát eloszlatom benne. Nem lesz vastag ez a réteg...épphogy csak elég arra, hogy befedje a forma alját. Ezt 20-25 percig sütjük és hacsak nincs 3 egyforma tortaformánk akkor még kétszer megismételjük a műveletet.
A töltelékhez kiolvasztjuk a málnát és leöntjük a levét, nehogy eláztassa a tésztánkat. Ha használunk lekvárt akkor azzal együtt egy villával jól áttörjük. Mindhárom tortalapot félbe kell vágni. Ehhez egy egyszerű mód, ha késsel bevágjuk ott ahol el szeretnénk felezni, majd egy hosszabb cérnát igazítunk a mélyedésbe, úgy hogy a két vége keresztezze egymást és ezután elkezdjük húzni és így elvágja a tortalapunkat(remélem valamennyire érthetően írtam le).
Amikor már van 6 db tortalapunk akkor jön a rétegzés. Egy lap, málna, lap, málna és így tovább. Az utolsó lapra már ne tegyünk málnát mert oda már krém jön. Ezt a majdnem kész tortát fóliázzuk körbe és a tetejére rakott tányérra vagy a tortaforma aljára helyezzünk nehezékeket(konzerv, liszt...), hogy kicsit összepréselődjön. Eközben elkészíthetjük a mázat. Ehhez a vajat a cukorral krémesre keverjük és hozzáadjuk a 2 ek. tejfölt és a vízgőz felett megolvasztott fehércsokit. Egyneműre keverjük és már kész is. Bevonjuk vele a tortát, ha marad egy kicsi akkor azt színezhetjük a leengedett málnalével vagy ételszínezékkel és uzsis zacskóba töltve díszíthetjük vele a tortánkat. Hűtőben 3-4 óráig pihentetjük. hogy a máz megdermedjen és az ízek összeérjenek.
Érdemes kipróbálni, bármilyen eseményre el tudom képzelni.
Sok sikert hozzá!Várom az észrevételeiteket!