Ez a pogi recept egy főiskolai barátnőmtől van, nevezzük őt Anyunak:) A lényeg az, hogy a recept egyszerűen zseniális. Ezt bizonyította már nemzetközi és magyar közönség előtt is, mindkétszer hatalmas sikert aratott. Most annak reményében osztom meg veletek, hogy Anyu pogácsáját elindítsuk világhódító turnéjára, szóval ajánlom mindenkinek, hogy segítse ebben őt azzal, hogy szeretettel elkészíti!!!
1 dl tej, 11 g száraz élesztő(1 tasak), 1 ek cukor, 60 dkg liszt, 1 ek só, 25 dkg margarin, 1 dl tejföl, 15 dkg túró, 15 dkg juhtúró, 20 dkg reszelt sajt(trappista, gauda...), 2 tojássárgája és egy egész tojás, 1,5 tk pirospaprika
Az élesztőt a tejben a cukorral a kakaós csigánál tanultak alapján felfuttatjuk. Közben a lisztet elmorzsoljuk a margarinnal. Hozzáadjuk a túrókat, sót, tejfölt, a sajt felét, tojássárgákat és végül a felfutott élesztőt.
Cipót formálunk belőle, letakarjuk és meleg helyen min. fél óráig kelni hagyjuk. Erre jó megoldás, ha a sütőt kicsit bemelegítjük, majd kikapcsoljuk és a nyitott ajtóra helyezzük az edényt.
Lisztezett deszkán kinyújtjuk 1 cm vastagra, megkenjük pirospaprikás tojással majd rászórjuk a maradék sajt felét és feltekerjük a tésztát. Ezután megint kinyújtjuk kb másfél centi vastagra. Ha szeretnénk még lehet pihentetni fél órát, de nekem az a tapasztalatom, hogy anélkül is elég finom lesz.
Bevágjuk a tetejét, megkenjünk a paprikás tojással, megszórjuk sajttal, de úgy, hogy még maradjon a többire is és kiszaggatjuk a pogikat. Én most anya ötletére karácsonyi mintákkal szaggattam ki és nagyon menő lett a végeredmény, de pár sorral lejjebb majd meglátjátok ti is. Ott tartottunk, hogy megvannak a kiszaggatott pogácsák. Ez esetben csak sütőpapíros tepsire rakosgatjuk őket és előmelegített sütőben 200 fokon 20-25 percig sütjük, míg aranybarna nem lesz a tetejük.
Ebből a mennyiségből nagyjából szerintem 50-60 db kisebb és 40 nagyobb pogácsa jön ki, de légyszi senki ne kövezzen meg ha nem pont annyi lesz neki. Ez attól is függ, hogy mekkora kiszúróval dolgozunk és milyen vastagra nyújtjuk a tésztát. Ezenkívül még annyi hozzáfűznivalóm lenne, hogy a túró-tejföl-juhtúró arányokat szerintem szabadkezűleg lehet alakítani és az élesztő lehet friss és 30g is.....eredeti recept úgy írja, de nekem csak egy zacskó szárítottam volt itthon szóval így ilyen lett:
Köszi "Anyu" a receptet!!!