Igen, igen. Ahogy az alcímben is olvashatjátok ezt a receptet eredetileg egy kis meglepetésnek szántam volna ezüst vasárnap alkalmából, de kifutottam az időből. Mindenesetre remélem mindenkinek égett a harmadik gyertya tegnap az adventi koszorúján. Az ajándékokkal amúgy ki, hogy áll. Részemről egész jól, bár azért nem kiabálnám el.
Egy kis story a sütiről mielőtt belevágnánk: Eredeti nevén a mississippi pite egy kedvelt édesség volt az 1900-as évek Amerikájában. A cselédek szájról szájra adták a receptet így több variációja is létezik. Én most egy mézzel készült verziót csináltam meg, amit feldobtam ropogós fahéjas dióval. Az eredeti receptet a Stahl Magazin Csupa csoki különszámában olvastam.
Tésztához: 17 dkg liszt, 2 ek (por)cukor, csipet só, 9 dkg hideg vaj, 1 tojás
Töltelékhez: 12 dkg méz, 6 dkg vaj, 15 dkg étcsokoládé, 3 tojás
Mázhoz: 5 dkg étcsokoládé, 60 ml habtejszín
Fahéjas dió: 7-8 dkg dió(kb 1 kisebb marék), 5 dkg cukor, 1 tk fahéj, tejszín
Elsőként a tésztát gyorsan összeállítjuk. Ehhez a lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a cukrot és a sót, elmorzsoljuk a vajjal majd beledolgozzuk a tojást. Mindezt a lehető leggyorsabban, hogy a tészta még nyújtható maradjon. Lisztezett felületen kb 28 cm átmérőjű körre nyújtjuk és egy 22cm-es kivajazott/lisztezett tortaformába helyezzük a nyújtófa segítségével. A hűtőben pihentetjük amíg elkészül a krém.
A krémhez a mézet a vajjal egy lábosban összemelegítjük és beletörjük a csokit, azt is felolvasztjuk benne. Ezt langyosra visszahűtjük. Amikor már langyos akkor robotgéppel egyenként hozzákeverjük a tojásokat. A sütőt 175 fokosra állítjuk, elővesszük a hűtőből a tésztát, ráöntjük a krémet és 45-50 percig sütjük. Ne ijedjünk meg ha megnő a krém, az majd sütés után vissza fog apadni.
Amikor kivettük a pitét, megcsináljuk a mázat. Ehhez nem kell mást tenni csak a csokit a tejszínben felolvasztani. Amikor ezzel megvagyunk egy kicsit várunk, hogy kihűljön a torta és a máz is és addig megcsináljuk a fahéjas diót. Bevallom ezt csak úgy random találtam ki és nem is lett tökéletes, de azért leírom és rátok bízom a továbbfejlesztést. Az elv az, hogy a fahéjas cukrot addig melegítjük míg fel nem olvad teljesen és ebbe belekeverjük a diót. Nekem a cukor sehogy sem akart felolvadni, talán nem vagyok elég türelmes, így egy kis tejszínt löttyentettem hozzá és abban pirítottam meg a dió darabokat. Azért így sem lett rossz!
Végső lépésként a mázat rákenjük a pitére és ízlés szerint megszórjuk a dióval. Frissen és hűtve is kiváló. A méz, fahéj, dió és csoki kombó igazi téli hangulatot teremt. Enjoy!!!