Sütibox

Sziasztok! Ezt a blogot azért hoztam létre, hogy olyan recepteket szolgáltassak nektek,amit bárki könnyű szerrel el tud készíteni. Ennek segítségével még a legamatőrebb konyhatündér is meg fogja találni a neki megfelelő sütit. Sok sikert és finom sütiket!!!!

Naptár

november 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30

Címkék

áfonya (2) Albert Hejin (1) alma (3) almás pite (1) amerika (1) amerikai (1) aszalt barack (1) Belgium (1) borított (1) box (1) brownie (4) burgerking (1) caramel waffel (1) cékla (1) citrom (3) citromos pite (1) clafoutis (1) croissant (1) cseresznye (1) csoki (23) csokis (16) cukormáz (1) dió (6) dzsem (2) eper (4) fahéj (3) fehér csoki (3) fish and chips (1) francia (1) gofri (1) GoodFood (3) gyümölcs (1) gyümölcskenyér (1) hellókarácsony (1) Hollandia (1) Horváth Ilona (1) jamie (1) Jamie Oliver (1) judit (4) juhtúró (1) kakaó (1) kávé (1) keksz (5) kifli (1) kókusz (6) kókuszcsók (1) kókuszgolyó (1) kókuszreszelék (4) kuglóf (1) lekvár (5) lepény (1) leveles tészta (1) lisztmente túrótorta (1) magok (1) mák (2) málna (6) málnamisu (1) málnás sör (1) mandula (5) marcipán (1) mascarpone (5) mauntner (1) mautner (1) mcfreeze (1) medvehagyma (1) meggy (1) menta (1) morzsás (1) moszkauer (1) muffin (8) narancs (1) narancshéj (1) Nigella Lawson (1) Nők Lapja Konyha (1) oliver (1) palacsinta (1) palacsintatorta (1) piskóta (4) pite (3) pogácsa (1) puding (5) quiche (1) rakott palacsinta (1) red velvet (1) reggeli (1) ribizli (2) rúd (1) Sacher torta (1) sajtos (1) smoothie (1) sós (3) stahl (6) Stahl Judit (2) sütés projekt (8) süti (2) sütibox (32) szelet (3) szilva (1) szuflé (2) tiramisu (1) töltött (2) torta (11) túró (5) túrótorta (2) túró rudi (1) TV Paprika (2) vanília (2) Varga Gábor (2) zöldséges (1) zsófia (1)

Igen, igen. Ahogy az alcímben is olvashatjátok ezt a receptet eredetileg egy kis meglepetésnek szántam volna ezüst vasárnap alkalmából, de kifutottam az időből. Mindenesetre remélem mindenkinek égett a harmadik gyertya tegnap az adventi koszorúján. Az ajándékokkal amúgy ki, hogy áll. Részemről egész jól, bár azért nem kiabálnám el. 

Egy kis story a sütiről mielőtt belevágnánk: Eredeti nevén a mississippi pite egy kedvelt édesség volt az 1900-as évek Amerikájában. A cselédek szájról szájra adták a receptet így több variációja is létezik. Én most egy mézzel készült verziót csináltam meg, amit feldobtam ropogós fahéjas dióval. Az eredeti receptet a Stahl Magazin Csupa csoki különszámában olvastam.

Tésztához: 17 dkg liszt, 2 ek (por)cukor, csipet só, 9 dkg hideg vaj, 1 tojás

Töltelékhez: 12 dkg méz, 6 dkg vaj, 15 dkg étcsokoládé, 3 tojás

Mázhoz: 5 dkg étcsokoládé, 60 ml habtejszín

Fahéjas dió: 7-8 dkg dió(kb 1 kisebb marék), 5 dkg cukor, 1 tk fahéj, tejszín

Elsőként a tésztát gyorsan összeállítjuk. Ehhez a lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a cukrot és a sót, elmorzsoljuk a vajjal majd beledolgozzuk a tojást. Mindezt a lehető leggyorsabban, hogy a tészta még nyújtható maradjon. Lisztezett felületen kb 28 cm átmérőjű körre nyújtjuk és egy 22cm-es kivajazott/lisztezett tortaformába helyezzük a nyújtófa segítségével. A hűtőben pihentetjük amíg elkészül a krém.

A krémhez a mézet a vajjal egy lábosban összemelegítjük és beletörjük a csokit, azt is felolvasztjuk benne. Ezt langyosra visszahűtjük. Amikor már langyos akkor robotgéppel egyenként hozzákeverjük a tojásokat. A sütőt 175 fokosra állítjuk, elővesszük a hűtőből a tésztát, ráöntjük a krémet és 45-50 percig sütjük. Ne ijedjünk meg ha megnő a krém, az majd sütés után vissza fog apadni. 

Amikor kivettük a pitét, megcsináljuk a mázat. Ehhez nem kell mást tenni csak a csokit a tejszínben felolvasztani. Amikor ezzel megvagyunk egy kicsit várunk, hogy kihűljön a torta és a máz is és addig megcsináljuk a fahéjas diót. Bevallom ezt csak úgy random találtam ki és nem is lett tökéletes, de azért leírom és rátok bízom a továbbfejlesztést. Az elv az, hogy a fahéjas cukrot addig melegítjük míg fel nem olvad teljesen és ebbe belekeverjük a diót. Nekem a cukor sehogy sem akart felolvadni, talán nem vagyok elég türelmes, így egy kis tejszínt löttyentettem hozzá és abban pirítottam meg a dió darabokat. Azért így sem lett rossz!

Végső lépésként a mázat rákenjük a pitére és ízlés szerint megszórjuk a dióval. Frissen és hűtve is kiváló. A méz, fahéj, dió és csoki kombó igazi téli hangulatot teremt. Enjoy!!!

csokis mézes pite.JPG

Címkék: dió méz pite csokis fahéj sütibox Stahl magazin

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sutibox.blog.hu/api/trackback/id/tr705694512

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása