Bizony, bizony. Ez a második szülinapi tortám, amit sütöttem. De hát a nagy családi bulira is kellett egy. És ami kifejezetten jólesett, hogy az én házi Sacherem leverte a Daubner brazil diótortáját. Régen ugyanis ez volt a kedvencem a Daubnernél és a nagyszüleim hoztak egy 8 szeletes példányt, de számomra nagy csalódás volt. A krém ízetlen volt, a piskótán alig volt csokiréteg és a tejszínhab is növényi volt. Összesítésben egy 5-ös skálán 3-es robbanás lenne. Na mindegy....a lényeg viszont az, hogy a Sacher tortám pazar lett.
Piskótához
13dkg vaj, 5dkg porcukor, 6 tojás szétválasztva, 14dkg cukor, 13dkg olvasztott étcsokoládé, 13dkg finomliszt
A vajat a porcukorral robotgép segítségével habosítsd ki, majd egyenként add hozzá a tojások sárgáját. A csokoládét olvaszd fel és apránként keverd azt is a vajas krémhez. A lisztet átszitálva keverd hozzá. A tojásfehérjéket egy csipet sóval kezdd el habbá verni, majd amikor már van tartása a habnak lassanként adagold hozzá a cukrot. Az így kapott kemény habot óvatosan forgasd hozzá az előzőekhez és 20-24 cm-es kivajazott-lisztezett tortaformában 170 fokon süsd 1 óra alatt készre. Sülés után hagyd a sütőben egy kicsit kihűlni.
Töltelék+máz
20-30dkg házi baracklekvár, 30dkg étcsokoládé(Varga Gábor a Callebaut 811NV-t ajánlja), 1dl habtejszín
A kihűlt piskótát én három egyenlő rétegre vágtam fel kés és a cérnás trükk segítségével még, amikor langyos volt. Én 21cm-es tortaformában csináltam, ha te nagyobbat választasz akkor elég elfelezni. A lekvárt felforraltam és egyenlően eloszlattam a rétegek között, úgy hogy még a torta tetejére is jusson. A forró lekvár azért fontos, mert így fog jól beszívódni a piskótába, ezt még azzal is segítheted ha villával kicsit megszurkálod a lapokat. A torta tetejére inkább kevesebb lekvár kerüljön, hogy a csokimáz jól meg tudjon kötni rajta.
Amíg a csokimázat készíted, a tortát tedd félre....esetleg a még meleg sütőbe. A mázhoz olvaszd fel a csokoládét és egy külön lábosban forrald fel a tejszínt. Amikor forr a tejszín vedd le a lángról és óvatosan csurgasd bele a csokoládét, közben habverővel folyamatosan kevergesd. Ha esetleg csomós lett menj át rajta egyszer-kétszer botmixerrel. A torta bevonásához nem kell mást tenned, mint hogy leöntöd a csokimázzal és hideg kés segítségével elegyengeted rajta a mázat. A cukrászok rácsra szokták tenni a tortát így a felesleges máz lefolyik. Én egy sima tányéron csináltam.....végülis sikerült, de azért ezen a területen még van mit fejlődnöm.
A kész tortát minimum egy órán át pihentesd a hűtőben, de akár 1-2 nappal az esemény előtt is elkészítheted, az íze nem vész el.
Háttérben a szülinapi virágkölteménnyel!