Most, hogy megjöttem az egyik legklasszabb európai fővárosból, Berlinből, végre megoszthatom veletek a linzerkarika receptjét, amit az odafele útra sütöttem. Mondanom sem kell, hogy a 12 órás vonatút végére már egy morzsa sem maradt belőle.
24 darabhoz: 200g hideg vaj, 100g porcukor, 200g finomliszt, lekvár, 1 db tojás, tört dió
Gondolom most kicsit csodálkoztok, hogy ennyi az egész, de ez igaz. A porcukrot elkeverjük a liszttel és összegyúrjuk a hideg felkockázott vajjal. Ez kb 10-15 percbe telik. Ezután tegyük be a hűtőbe a tésztát és készítsük elő a terepet. Béleljünk ki két tepsit sütőpapírral, verjük fel a tojást és rakjuk bele egy ecsetet. Egy marék diót nyújtófával törjünk össze majd keverjük össze 2 ek cukorral.
Egy sima felületet jól lisztezzünk be és a tészta felét nyújtsuk ki. Szúrjunk ki belőle köröket(nekem 6 cm átmérőjű kiszúróm volt, de poharat is használhatunk), minden másodikba pedig még kisebb köröket. A lyukas köröket külön tepsire tegyük a többitől. A felszedéshez egy tortalapátot vagy valami vékony sima felületű eszközt használjunk. Kenjük meg a tojással a tetejüket és a lyukasakat szórjuk meg a dióval. Előmelegített 160 fokos sütőben 8-10 percig süssük, folyamatosan figyeljük és amikor már kicsit barnul akkor kivehetjük.
Az összeállításhoz használhatunk többféle lekvárt, a lényeg, hogy ne spóroljuk ki belőle:). A kész linzert rakjuk dobozba és egy estét pihentessük a hűtőben, hogy megpuhuljon.
A képért bocsika, a vonaton ezt sikerült összehoznom.