Ezt a receptet tavaly kaptam egy barátnőmtől karácsony előtt mert valami tutkó mézeskalácsot szerettem volna sütni. Olyat ami jó melegen, hidegen és akár hetekkel később is még puha. Hát lássatok csodát ez a mézeskalács recept pont ilyen. Tavaly januárban még ezt rágcsáltam a vizsgákra készülve. Mindenkinek ajánlom, hogy készítse el!!
5 tepsihez(80db)
900g liszt, 2tk sütőpor, 2tk mézeskalács fűszerkeverék, 2tk fahéj, 2ek holland kakaópor(kihagyható), 1 citrom reszelt héja, 200g darált dió/mandula 500g méz, 300g cukor, 300g vaj/margarin, 2 tojás
A mézet egy lábosban összemelegítjük a margarinnal és a cukorral, majd megvárjuk amíg langyosra kihűl. Eközben a lisztet összekeverjük a sütőporral, fűszerekkel és a citromhéjjal. Amikor kihűlt a mézes lötyi akkor a két tojással és a darált dióval együtt a liszthez adjuk és jól összegyúrjuk a tésztát. Ehhez az adaghoz egy jó nagy edényt válasszuk mert máskülönben nem fog menni a gyúrás. Gyúrhatjuk kézzel vagy a robotgép gyúrófejét is használhatjuk. Miután egynemű kissé ragacsos tésztát kaptunk, lefedjük és egy éjszakára hűvös helyen pihentetjük. Másnap hagyjuk felengedni aztán pedig több adagban kinyújtjuk 5-6 mm vastagra és kiszaggatjuk. 180 fokos sütőben max 10 percig sütjük, hiszen ha túlsül akkor megkeményedik. Sütés után tárolhatjuk dobozban, de a szabad levegőn is elvileg megpuhul, mivel felveszi a levegőből a nedvességet. Díszítés ügyileg semmi sem kötelező, de pl sütés előtt lehet még dióval vagy mandulával díszíteni, sütés után pedig jöhet a mindenféle színű és összetételű cukormáz és a mindig ehetetlen tortadíszítő cukorkák. Mi most a tesóimmal ilyeneket csináltunk karácsony másnapján. Igazán jó móka volt!!!