Remélem a palacsinta mindenkinek a kedvenc desszertjei közé tartozik. Én soha nem tudok vele betelni,mármint olyan sokoldalú. Lehet édes, sós, töltött, rakott vagy akár sima, de igazából mindegy is mert olyan egyszerű. Szerintem ezt még akkor is tud készíteni az ember ha szinte semmi sincs otthon. Valahogy én is így voltam ma és arra jutottam, hogy végre kipróbálom a rakott palacsintát azaz sütök egy palacsintatortát. A tésztája kicsit eltér a hagyományostól, mert fel van lazítva tojáshabbal. Ettől lesz levegős és könnyű.
Elkészítése a következő
4 tojást szétválasztunk és a sárgájákat 5 dkg puha vajjal kikeverjük. Hozzáadjuk a 10 dkg lisztet és a 2,5 dl tejet. Egy másik tálban egy csipet sóval kemény habbá verjük a fehérjéket és óvatosan a folyékony tésztához keverjük, amíg teljesen egynemű nem lesz.
Előkészítünk egy serpenyőt és egy a méretével megegyező hőálló tálat vagy tortaformát. Kevés olajat melegítünk benne és elkezdjük kisütni a palacsintákat, de mindig csak az egyik oldalukat. Így helyezzük bele a tortaformába a nyers felével felfelé, amit megszórunk kakaóval vagy ami van otthon. Érdemes a tortán belül több ízesítőt is használni pl.:lekvár, dió, fahéj, vaníliás cukor...stb. Így folytatjuk a rétegezést egészen az utolsó palacsintáig, ahol a sült fele kerül felülre. 180-200 fokos sütőben kb 10 perc alatt összesütjük és tejszínhabbal tálaljuk.
Keep calm and bake pancakes!!!