Ki ne imádná ezt a tökéletes francia reggelinek valót vajjal, lekvárral és egy finom frissen főzött, gőzölgő capuccinóval. Ám a boltokban kapható croissanok általában hagynak maguk után némi kivetnivalót. Ez a recept sem a teljesen klasszikus változat, de legalább könnyen elkészíthető otthon is. Sőt le is fagyaszthatjuk és majd napokkal később nagyon jó lesz reggelire frissen sülve. A tésztája kicsit tömörebb mint a klasszikusé, de én és a családom se panaszkodtak emiatt. A receptjét pedig Varga Gábor- Desszert szerelem című könyvéből idézem.
25g (friss)élesztő, 20g(1ek) cukor, 100ml tej, 350g liszt, fél kk só, 75g joghurt, 1 tojás+1 a kenéshez, 50g olvasztott vaj
Az élesztőt felfuttatjuk a cukorral a tejben. Amikor már jó(kb 15 perc), hozzáadjuk a többi hozzávalóhoz és a robotgép dagasztó fejével simára dolgozzuk a tésztát(vagy kézzel). Meleg helyen, konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük(min 30 perc). Belisztezzük a cipót és 8 egyenlő labdát formálunk belőlük. Pár percig pihentetjük, majd kb 17-20 cmes köröket formálunk belőlük. 7db-ot megkenünk olvasztott vajjal és egymásra fektetjük őket. Így lesz egy kb 5cm magas tésztatortánk, amit pár percig a hűtőbe teszünk, hogy a vaj megkössön. Ezután nagy körré nyújtjuk és mintha egy torta lenne 8 cikkelybe vágjuk. A szélesebb részétől kezdve feltekerjük őket és kicsit behajlítjuk a végeit, így helyezzük sűtőpapíros sütőlapra. Ha szeretnénk bele csokitölteléket, akkor azt a feltekerés előtt helyezzük a szélesebb részre. A felvert tojással kenjünk meg a süteményt és 180 fokos sütőben süssük 20 percig.