Ezt a süteményt nagyjából már egy hónapja megcsináltam, de a barátom csak most küldte át a képet. Sajnálom, hogy ennyit kellett várnotok rá mert ha kipróbáljátok garantáltan imádni fogjátok.
Hozzávalók: 20dkg vaj, 25dkg cukor, 2 tasak vaníliás cukor,3 tojás, 4ek. tej, 22,5dkg liszt, 5dkg étkezési keményítő, 2tk. sütőpor, 3 db nagyobb savanykás alma, fél citrom, fél tk. fahéj, 1 késhegyi szegfűszeg, 10 dkg darált mandula vagy dió
Először gyorsan megcsináljuk a tésztát. Ehhez a vajat 10dkg cukorral habosra keverjük. A tojásokat szétválasztjuk. A sárgákat a tejjel és a vaníliás cukorral együtt a vajas masszához adjuk. A lisztet a sütőporral és a keményítővel összevegyítjük és kanalanként a vajas cucchoz keverjük. A tészta ezzel kész is van. Az almákat ezután meghámozzuk, kicsumázzuk és apró csíkokra vágjuk, úgy hogy a cikkelyeket még tovább aprítjuk. Ha ez megvan jöhet rá a citromos öntet. Ehhez kicsavarjuk a citrom levét és hozzáadjuk a fűszereket. Jól összekeverjük az almával. Ezután sütőpapírral kibélelünk egy sütőlemezt, elegyengetjük rajta a tésztát, majd a tésztán arányosan elosztjuk az almát. 200 fokos előmelegített sütőben 25 percig sütjük. Eközben habbá kell verni a tojásfehérjéket. Figyelem először én is elrontottam szóval ne búsuljatok ha elsőre nem sikerül. a lényeg ,hogy a tojásfehérje hideg legyen és a 15dkg cukrot(maradék)lassan nagyjából kanalanként adjuk hozzá. Ezután jöhet hozzá a darált mandula, amit fakanállal óvatosan keverjünk hozzá. Ekkorra nagyjából letelik a sütési idő. Gyorsan kivesszük és eloszlatjuk a habot a sütemény tetején, majd a sütő alsó részén további 20 percig sütjük.
Tippek: Az almához lehet rumba áztatott mazsolát is rakni(kb 10dkg-t).
Vaníliás cukornak ajánlom , amit a Penny marketben lehet kapni, mert abban tényleg látszanak a kis vaníliaszemcsék.
Amikor a tojásfehérjét a cukorral keverjük, akkor lesz jó ha fénylik.