Bevallom őszintén sosem szoktam sós dolgokat csinálni, amit amúgy egy nagy hiányosságnak tartok, de ezen a szombati napon anyukám unszolására megcsináltam egy receptet az előző havi Stahl magazinból. Az eredmény nagyon tettszik....olyan finom volt a friss meleg pogi, hogy tuti fogok még csinálni és ez a recept bekerül a kedvencek közé. Azért is szuper mert szokás szerint elég egyszerű és magok helyett lehet bele rakni bármit.
Hozzávalók: fél dl tej+1tk cukor+3dkg élesztő, 60dkg finomliszt, 1 csapott ek só,25dkg hideg vaj, 2 tojás, 2.5dl tejföl, 10dkg mag(szotyi vagy tökmag)
1.A tejet kis lángon meglangyosítom a cukorral, majd belemorzsolom az élesztőt és félreteszem.
2.A lisztet átszitálom egy nagy kiszélesedő tálba,beleszórom a sót és a kis kockákra vágott vajjal jól elmorzsolom.Egy mélyedést csinálok a közepébe és beleütök 1 tojást, hozzáadom a tejfölt,az élesztős lötyit és annyi magot amennyit jónak látok(én egy 100g-os zacskónak a felét raktam) és összegyúrom. Először kicsit ragacsos lesz, de a végére egész jól összeáll....amúgy meg egy kis liszttel mindig lehet korrigálni;).
3.Az egészet letakarom és minimum 2 óráig a hűtőben pihentetem(recept szerint akár 1 napig is).
4.Amikor letelt az idő lisztezett felületen kinyújtom ujjnyi vastagra(kb fél cm) és kiszaggatom pogácsaszaggatóval vagy egy kisebb pohár segítségével. Sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatom a korongokat és 30 percig pihentetem(ezt talán el lehet hagyni vagy megrövidíteni...nekem pont úgy jött ki a lépés, hogy ki tudtam várni), majd a tetejüket megkenem a felvert tojással és a maradék magot elosztom a pogácsák tetején, esetleg egy kis sajtot szórok a tetejére.
5.200 fokon előmelegített sütőben 15-20 percig sütöm. 21 nagyobb darab jön ki belőle.