Végre eljött a jó idő, így gondolom sokan kirándulásra adtátok a fejeteket. Nálunk amikor kirándulásra kerül a sor mindig a rágcsán van a fő hangsúly. Mit vigyünk, hogy elég legyen de azért ne legyen olyan drága és még laktatnia is kéne valamennyire. Anna barátnőm sajtos rudacskája szerintem tökéletes választás. Könnyű elkészíteni, szokás szerint variálható és szerintem árban sem olyan vészes, mintha 3 zacskó chipsszel indunánk neki a túrának. Én a most az utcai árusoktól is kapható medvehagymával kombináltam az adag felét és nem csak finom lett hanem még a szervezetre is tisztitó hatással van elvileg.
Erre lesz szükségetek: 25dkg margarin, 20 dkg juhtúró, 1 tojás, 2tk só, 60 dkg liszt, 1,5dl tej vagy víz, reszelt sajt,medvehagyma
Tehát kimérjük a lisztet egy nagyobb tálba, majd a felkockázott margarinnal, juhtúróval, az 1 tojássárgájával, sóval és nagyjából 1.5 dl tejjel jól összegyúrjuk. A tej mennyisége lehet kevesebb vagy több, ez igazából csak azért kell, hogy jól összeálljon a tészta. Ha rakunk bele extra hozzávalót, pl medvehagymát akkor azt is ebben a fázisban adjuk hozzá mert utólag már elég nehézkes belegyúrni.
Ezután 0,5 cm-esre nyújtjuk megkenjük a tojásfehérjével a tetejét, ráreszeljük a sajtot és egy kicsit nyújtófával rányújtunk. Csíkokat vágunk belőle és azt is kisebb csíkokra szeljük, majd 240 fokon 15-20 percig sütjük.
Nekem két nagyobb(kb 30x50es) tepsivel jött ki és az egészet alapból is két adagban nyújtottam ki, hogy könnyeb legyen. Sózással figyeljetek oda.....alapreceptben 2 kávéskanál volt írva, de nekem úgy elég sótlan lett ezért írtam itt többet. Persze gondolom a juhtúró sósságától is függ a belerakandó só mennyisége.
Előnye:a puhaság és egyszerűség