Nehogy azt higgyétek, hogy ez alatt az egy hónap alatt nem sütöttem semmit. Egyszerűen csak visszatértem a már jól bevált receptjeimhez mint pl.: Nigella brownieja vagy épp a kókuszos ribizlis muffin. Azért egy újdonságot mégis kipróbáltam, ez pedig a franciák pizzájaként is nevezett quiche. Vicces, hogy az étel eredete mégis Németországba vezethető vissza, hiszen ott csináltak ilyet először. Nagyon praktikusnak és egyszerűnek találom, bár a linzertésztával megszenvedtem mire kisakkoztam a legjobb arányokat. Szerencsére most megosztom veletek a titkot, amitől remélhetőleg mindig jó lesz a linzeretek.
Linzertészta: 30dkg liszt, 1kk só, 1 tojássárgája, 17 dkg jéghideg vaj, 1 ek tejföl
Töltelék: bármi ami van otthon, én esetemben=> 10dkg gomba, 5cm póréhagyma, 1 kisebb cukkini, több színű kaliforniai paprikák, 2 szem koktél pari negyedelve snidling, 3 tojás+ a maradék fehérje, 1,5dl 20-30%-os főzőtejszín, 10 dkg sajt
Tehát a tészta elkészítéséhez a vajat a mélyhűtőbe teszem 10-15 percre. Kimérem a lisztet és egy nagyobb tálba szitálom, majd elkeverem benne a sót. A közepébe egy mélyedést csinálok ahová belerakom a tojás sárgáját. A hideg vajat felkockázva a lisztbe dobom, majd kézzel összemorzsolom. Törekedjünk arra, hogy a vaj és a liszt egyneművé váljon. Amikor már nagyobb tésztadarabok is vannak akkor hozzáadom az 1 ek tejfölt és kész tésztagolyóvá gyúrom. Ezután lisztezett felületen akkorára nyújtom mint amekkora piteformám van(28cm), de figyelek arra , hogy folyamatosan lisztezzem a tésztát és a nyújtófát is, nehogy letapadjon. Ha jól csináltam akkor a kivajazott lisztezett formába a kezemmel simán be tudom emelni a tésztát. Ha elsőre nem sikerül, majd másodikra fog! A tésztát villával több helyen megszurkáljuk és előmelegített 180 fokos sütőben 10 percig elősütjük.
Amíg sül, a zöldségeket olíva olajon megpirítom, sóval borssal fűszerezem. A tojásokat és az egy fehérjét felverem a tejszínnel, csipet sóval és az apróra vágott snidlinggel, majd a zöldségekhez adom a reszelt sajttal együtt. Ráöntöm az egészet az elősütött tésztára és még további 40-45 percig sütöm a sütőben.
Fogyasztás előtt picit hagyjuk kihűlni, hogy megszilárdulhasson a pite. A zöldségek arányát bárhogyan variálhatjátok, legyetek kreatívak!!Bacon szórással is isteni.