Ezt a receptet a Chili és vaníia szakácskönyvből csináltam, de azért még a blogon is lecsekkoltam és ott a felezett adag leírása volt szóval nem kockáztattam, inkább a kisebbet csináltam meg először. Kár volt, mert nagyon finom lett szerintem. Alul vajas tészta rajta pedig ínycsiklandó savanykás ribizlikrém.Nézzük hogyan készült!
12,5 dkg jéghideg vaj,12,5 dkg liszt 5 dkg porcukor, só,
2 tojás, 1 citrom, 2,5 dkg liszt, 12 dkg cukor, 0,5 tk sütőpor, 30dkg friss ribizli, 18*25 cm-es tepsi
Tehát a vajat kivesszük a mélyhűtőből és nagy lyukú reszelőn lereszeljük, majd a sütőporral,citromhéjjal és cukorral összekevert lisztet rászórjuk és óvatosan összemorzsoljuk, majd a sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük és a kezünkkel összenyomkodjuk, hogy tésztává váljon és 170 fokos sütőben nagyjából 20-30 perc alatt készre sütjük.
Amíg sül elkészítjük a krémet. A ribizliszemeket 1 szűrőn keresztül lepaszírozzuk és megvárjuk amíg lecsöpög. Közben a tojásokat feltörjük(egy kis fehérjét félrerakunk) és a cukorral fehéredésig keverjük, amíg jó levegős nem lesz. Ezután hozzáadjuk a citromlevet, a ribizlipürét(inkább folyós mint pürés) és a sütőporral elkevert lisztet.
Ha a tészta megsült elkenjük rajta a félrerakott tojásfehérjét, hogy szigeteljen a krémtől, de ha ez megvan ráöntjük a krémet és mehet vissza a sütőbe 20 percre. Mielőtt kivennétek érdemes tűpróbát csinálni. hogy mindenhol elég szilárd e a krém majd megvárni amíg eléggé kihűl a süti mert úgy a legfinomabb.
Jó étvágyat ehhez a könnyed igazi nyárias sütihez!